featured

PALMİYE YAĞI HANGİ GIDALARDA KULLANILIYOR?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EFSA tarafından yapılan çalışmaya göre bitkisel yağların pek çoğunun içeriğinde bulunan maddeler kanserojen özellik taşıyor. Ancak palmiye yağı bunların içinde en yüksek riske sahip.

Saf haldeki yağ kanser riski taşımıyor, ancak palmiye yağı 200 derece gibi yüksek ısılarda rafine edildiği anda kanserojen özelliğe sahip oluyorlar. Isıtma işlemi glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin tüketimi de kansere sebep olduğu düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.

Palmiye yağı yoğun kokusu ve turuncu rengini kaybetmesi için yüksek ısıya tabii tutuluyor.
ÜRETİCİLER NEDEN DAHA GÜVENLİ YAĞLAR KULLANMIYOR?

PALMİYE YAĞI HANGİ GIDALARDA KULLANILIYOR?

Bunun çok basit bir cevabı var: Para. Örneğin ayçiçeği ya da kanola yağı rahatlıkla palmiye yağının yerini alabilir ancak üreticilere maliyeti daha yüksek.

Reuters tarafından yapılan hesaba göre, palmiye yağını kullanmayı bırakması gerekirse Ferrero her yıl 22 milyon dolar daha fazla para harcamak zorunda kalacak.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Gazete bunun cevabını da basitçe, rafine palmiye yağı içeren ürünlerin tüketimini azaltmak olarak veriyor.

EFSA’nın çalışmasına göre palmiye yağı içeren ürünlerin başında hamur işleri, kekler ve margarinler geliyor. Benzer şekilde pek çok çikolata üreticisi de palmiye yağını sıklıkla kullanıyor.
NUTELLA’DAN AÇIKLAMA VAR

Konu ile ilgili Ferrero Türkiye’den ise yazılı bir açıklama geldi. “Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte” denilen açıklamanın devamında şöyle denildi: ” Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, İtalya’da palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarının raflardan inmeye başladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri ‘Coop’ kendi markasını raflardan çekmiştir.

Hem Türkiye hem de Dünya’da gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.

EFSA’nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA’nın raporu Nutella’ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz.”
HER YIL 365 BİN TON NUTELLA ÜRETİLİYOR

— 1946 yılında kurulan Ferrero Nutella’yı ilk kez 1964’te piyasaya sürdü.

— 38 şirketi, 18 fabrikası ve 21 bin 500 çalışanı bulunan Ferrero her yıl 365 bin ton Nutella üretiyor.

— Nutella, dünyaki fındık rezervlerinin yüzde 25’ini kullanıyor.

— Fındık ihtiyacının yüzde 90’ını Türkiye’den karşılayan İtalyan devi 19’uncu fabrikasını Türkiye’de Manisa’da kurdu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
PALMİYE YAĞI HANGİ GIDALARDA KULLANILIYOR?

Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliği başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yalova Güncel Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

error: Emek Hırsızlığına Karşı Site Koruma Altında !!
Bizi Takip Edin