Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 2026 yılı ilk çeyrek verileri, Türkiye’de kredi kullanım oranlarına ilişkin dikkat çekici tabloyu ortaya çıkardı. Açıklanan verilere göre Yalova, kişi başına düşen kredi hacminde Türkiye genelinde 10’uncu sıraya yükseldi.
2026 yılının Ocak-Mart dönemini kapsayan raporda, Türkiye genelindeki toplam nakdi kredi hacminin 25,58 trilyon TL seviyesine ulaştığı belirtildi. Ülke genelinde kişi başına düşen ortalama kredi miktarı ise yaklaşık 297 bin TL olarak hesaplandı. Yalova’da ise kişi başına düşen kredi hacmi 256 bin TL seviyesine çıktı. Bu rakamla birlikte şehir, Türkiye’de bireysel ve ticari kredi kullanımının en yoğun olduğu iller arasında yer aldı.
Küçük Ölçekli Şehirler Arasında Öne Çıktı
Listede Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Gaziantep gibi büyük ekonomik merkezlerin bulunması beklenen bir durum olarak değerlendirilirken, nüfus bakımından daha küçük bir şehir olan Yalova’nın ilk 10 içerisinde yer alması ekonomi çevrelerinde dikkat çekti. Uzmanlar, Yalova’daki kredi kullanımındaki yükselişi birçok ekonomik faktöre bağlıyor. Özellikle son yıllarda hız kazanan konut ve arsa yatırımları, şehirdeki finansal hareketliliği önemli ölçüde artırdı.
Bunun yanı sıra;
- Konut fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş,
- Gayrimenkul ve arsa yatırımlarındaki artış,
- Küçük sanayi işletmeleri ile ticari firmaların finansman ihtiyacı,
- Bireysel tüketici kredilerindeki büyüme,
- İstanbul’a yakınlık nedeniyle oluşan yatırım ve ticaret hareketliliği,
gibi nedenlerin kredi kullanımındaki artışta etkili olduğu değerlendiriliyor.
İstanbul’a Alternatif Yatırım Merkezi Etkisi
Ekonomi uzmanları, Yalova’nın son yıllarda İstanbul’a alternatif yatırım bölgelerinden biri haline geldiğine dikkat çekiyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde artan göç hareketleri, konut talebi ve arsa yatırımları şehirde finansal büyüklüğün yükselmesine neden oldu.
Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik, hem bireysel hem de ticari kredi kullanımını doğrudan etkilerken, şehirdeki kredi hacminin Türkiye ortalamasına yaklaşması dikkat çekici gelişmeler arasında gösteriliyor. Bazı değerlendirmelerde ise Yalova’daki gelir artışının kredi yüküyle aynı hızda yükselmediği belirtiliyor. Bu durumun ilerleyen süreçte bireysel ödeme dengeleri açısından risk oluşturabileceği ifade ediliyor.
“Yalova Borçla mı Büyüyor?” Tartışması
Ekonomistler, kredi kullanımındaki yüksekliğin tek başına ekonomik güç göstergesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle bireysel tüketici kredileri ve konut finansmanındaki hızlı büyümenin uzun vadede vatandaş üzerinde ödeme baskısını artırabileceği belirtiliyor. Yalova’da son yıllarda hızla büyüyen konut piyasası ve yatırım amaçlı satın alımların kredi kullanım oranlarını doğrudan etkilediği ifade edilirken, şehir ekonomisinin geleceğine ilişkin farklı görüşler de gündemdeki yerini koruyor.
Kişi Başına Kredi Hacmi En Yüksek 10 İl
- Ankara — 577 bin TL
- İstanbul — 551 bin TL
- Antalya — 373 bin TL
- Gaziantep — 356 bin TL
- Denizli — 324 bin TL
- Muğla — 317 bin TL
- İzmir — 307 bin TL
- Kocaeli — 302 bin TL
- Adana — 257 bin TL
- Yalova — 256 bin TL










