featured

Bu 17 Kuralı Bilmeden Arsa veya Arazi Almayın

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arazi, tarla veya arsa almak büyük bir yatırım ve karar gerektiren bir süreçtir. Bu makalede, arazi edinirken dikkat etmeniz gereken 17 önemli noktayı ele alacağız. Bu bilgiler, arazi yatırımınızı daha güvenli ve sorunsuz hale getirmenize yardımcı olacaktır.

Son zamanlarda özellikle yerel seçimlerin yaklaşması ile birçok noktada gelişi güzel yapılan kaçak yapılar “nasılsa önümüz seçim bir şekilde hallederiz” mantığı ile bilinçsizce yapılmakta. Yapılan yapılara sonrasında ise ilgili kurumlardan büyük para cezalarının yanı sıra yapının yıkımı ile sonuçlanıyor. Bu tür bir durumla karşılaşmamak için yapmanız gerekenler.

ARAZİDE YAPI İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

1. Yasal İzni Kontrol Edin: Arazi almadan önce, bölgenin imar planlarını ve yerel yasaları kontrol edin. Tarla veya arsanın üzerine ev inşa etmek istiyorsanız, bölgeye bağlı olarak bazı büyüklük sınırlamaları olabilir.

Bu 17 Kuralı Bilmeden Arsa veya Arazi Almayın

Tarla eğer 5.000 metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız.

Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız.

Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz evin toplam metrajı yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 metrekare ev yapacaksanız tarlanız en az 5.150 metrekare olmalıdır. 80 metrekarelik bir ev yapacaksanız tarla 5.080 metrekare olmalıdır.

Tarla eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.

2. Kadastral Yol Varlığı: Ev yapma niyetiniz varsa, arazinin kadastral yol erişimi olup olmadığını kontrol edin. Evinize ulaşmak için yolun olması gerekir.

3. Toplam Metraj ve Bağımsız Bölüm: Arazi büyüklüğü, yapacağınız evin toplam metrajını karşılayacak kadar geniş olmalıdır. Örneğin, 150 metrekarelik bir ev yapacaksanız, arazi bu metrajı sağlayacak kadar büyük olmalıdır.

4. Tarım Alanı Sınırları: Tarlanız, tarım il müdürlüğü tarafından sınırlandırılmış bir ova içindeyse, ev inşa etmek bazı kısıtlamalara tabi olabilir.

5. Sulanabilir Alanlar: DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından sulama çalışmaları yapılmış arazilerde, büyüklüğe bakılmaksızın ev yapmak bazı yasal kısıtlamalara tabi olabilir.

Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız

6. Sit Alanları: Sit alanları içinde ev inşa etmek genellikle yasaktır. Bu tür bölgelerde yapacağınız işlemleri önceden incelemelisiniz.

Sit alanı içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.

7. Kooperatif Hobi Bahçeleri: Kooperatif hobi bahçelerinde ev yapmak, kooperatifin kurallarına ve mülkiyet yapısına tabi olabilir. Bu tür detayları gözden geçirmelisiniz.

Kooperatif hobi bahçesi zaten ev olmaz, yaptığın ev de zaten senin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz (yıkılmadığını varsayalım)

8. Kaçak Yapılar ve Ruhsatlar: Konteyner, prefabrik veya bungalov gibi yapılarda özel izinler ve ruhsatlar gerekebilir. Ruhsatsız yapılar kaçak olarak kabul edilebilir.

9. Belediye ve Ceza İşlemleri: Belediyenin izin vermediği veya yasa dışı inşa edilen binalar yasal işlemlere tabi olabilir. Belediyenin izin vermediği yerlerde bile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işlem yapabilir.

Belediye bir şey demiyor yalanları ile yer satılıyor, öyle bir şey yoktur, belediye çatır çatır yıkar, cezasını da keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile (!) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir.

10. Elektrik Aboneliği: Elektrik aboneliği, yapıların yasal olarak inşa edildiği anlamına gelmez. Ruhsatsız yapılar için elektrik bağlantısı yasak olabilir.

Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamına gelmez. Yıkılan bir çok kaçak yapıda elektrik vardır.

Arazi Örnek Bungalov Yapı
Arazi Örnek Bungalov Yapı

11. Yapı Kayıt Belgesi: Yapı kayıt belgesine sahip olmak, her zaman yasal izin anlamına gelmez. Yapı belgesiz yapılar yıkılabilir.

Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir.

12. Su Kaynakları: Su kaynakları hakkında doğru bilgi edinmek önemlidir. Yasal olmayan sondajlar cezalara neden olabilir.

Su çıkar, sondaj vurursun diyen herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Kaldı ki, son birkaç yıldır sondaj yasağı vardır. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüzbinlerce lira ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.

13. Elektrik ve Su Garantisi: Elektrik ve su hizmetleri için garanti veren kişilere dikkat etmek önemlidir, çünkü bu hizmetlerin garanti edilmesi zor olabilir.

Elektriğe suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın, milyon TL de verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.

14. Arazi Sınırları: Arazi sınırlarını belirlemek ve gerekirse çevirmek, arsanın vasfını değiştirmez.

Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.

15. Köy İçi Alanlar: Köy içi imarlı bölgelerde, kadastral yolu olan tarla vasıflı arazilere ev yapabilirsiniz.

Satılık ilanlarında tarlalara satılık ARSA diye yazan çok olur ama arsa satan daha yanlışlıkla TARLA diye ilan vermemiştir. Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köy içi yerlere de ev yapabilirsiniz. Yani bir nevi arsa vasıflı olur. Almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.

16. İfraz ve Parsel: İfraz işlemi düşünüyorsanız, parselin kadastro yoluna cephe olması ve belirli bir genişlik ve derinlik gereksinimini karşılaması gerekir.

Köylerde , Kırsal Mahalleler de Bir yerin ifrazı için parselin Kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekir.

17. Bilgi Kaynakları: Arazi, tarla veya arsa alırken, her zaman yerel belediyeler, il özel idareleri ve lisanslı harita bürolarından bilgi edinmek önemlidir.

Arazi, tarla ve arsa almak büyük bir yatırım ve bu işlemi yaparken yasal gerekliliklere ve detaylara dikkat etmek çok önemlidir. Bu 17 önemli noktayı göz önünde bulundurarak, arazi yatırımınızı güvende ve sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Unutmayın, her zaman yerel otoritelerle işbirliği yapmak en iyi sonuçları sağlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bu 17 Kuralı Bilmeden Arsa veya Arazi Almayın

Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliği başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yalova Güncel Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

error: Emek Hırsızlığına Karşı Site Koruma Altında !!
Bizi Takip Edin