Rahat Yat Denizcilik VİP Hizmetler ve Temizlik firmasının kurucusu ve sahibi Zakire Gizem AYYILDIZ, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, Türk milletinin denizlerdeki bağımsızlık ve egemenlik hakkının tarihî temellerine vurgu yaptı. Ayyıldız, mesajında “Kabotaj, sadece deniz taşımacılığı değil, Türkiye’nin kendi kaderine yön verme iradesinin suya yazılmış imzasıdır.” ifadelerini kullandı.
⚓ Kabotaj Kanunu: Mavi Vatanın Tapusu
1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi kara sularında tüm ulaşım ve ticaret haklarını sadece Türk vatandaşlarına tanıyarak, denizlerde tam bağımsızlık ilkesini hayata geçirmiştir. Bu gelişme, Türkiye’nin hem ekonomik hem de jeopolitik gücünü doğrudan etkileyen bir dönüm noktası olmuştur.

Zakire Gizem AYYILDIZ açıklamasında, bu önemli yasanın sadece geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin de denizcilik vizyonunu oluşturduğunu belirtti:
“Cumhuriyetimizin kuruluşundan yalnızca üç yıl sonra çıkarılan Kabotaj Kanunu, mavi vatanın bizlere emanet edildiğinin en güçlü kanıtıdır. Bugün geldiğimiz noktada bu emanetin değerini bilmek, onu korumak ve geliştirmek hepimizin görevidir.”
🌊 “Denizcilik, Medeniyetin ve Gücün Simgesidir”
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizcilikte daha güçlü bir yere sahip olması gerektiğini vurgulayan Zakire Gizem AYYILDIZ, firmanın vizyonunu da şu sözlerle özetledi:
“Rahat Yat Denizcilik VİP Hizmetler ve Temizlik olarak, sadece hizmet değil, aynı zamanda sorumluluk taşıyoruz. Deniz temizliği, çevre duyarlılığı, yat hizmetlerinde kalite ve güvenliği esas alarak, bu sektörün gelişimine katkı sunmayı bir görev biliyoruz. Temiz deniz, güçlü Türkiye demektir. Bu anlayışla hem mavi vatanımıza hem de ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz.”

💼 Kadın Girişimciler İçin İlham Kaynağı
Sektörde kadın girişimci olarak öne çıkan AYYILDIZ, denizcilik gibi erkek egemen bir alanda kadınların daha görünür olması gerektiğini ifade etti. Mesajında genç kadınlara da seslenen Ayyıldız, şunları söyledi:
“Bu sektör cesaret ister, vizyon ister, kararlılık ister. Kadınların gücünü sadece karada değil, denizde de gösterebildiği bir Türkiye hayal ediyoruz. 1 Temmuz gibi anlamlı bir günde, bu hedef için çalışan tüm kadın girişimcilere selam gönderiyorum.”
🎉 1 Temmuz Mesajı: Mavi Vatanın Emekçilerine Saygı
Zakire Gizem AYYILDIZ, Kabotaj Bayramı mesajının sonunda tüm denizcilik çalışanlarını ve bu alanda alın teri döken emekçileri saygıyla andı:
“Bu topraklar ne kadar bizimse, bu denizler de bizimdir. Gemi adamından liman işçisine, tersane ustasından kaptanımıza kadar tüm denizcilik emekçilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı gönülden kutluyorum. Mavi vatanımızda nice özgür, huzurlu ve güvenli yarınlara birlikte yelken açalım.”