Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda (YESO) evrak erişimi tartışmaları büyüyor. “Hiçbir belge gizlenmiyor” açıklamasının ardından ortaya çıkan noter ihtarnamesi, üyelerin resmî yollardan belge talep ettiğini ve bu belgelerin teslim edilmediğini gözler önüne serdi.
Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda evraklara erişim krizi devam ediyor. Oda Başkanı Necati Erbul’un “Belgeler saklanmıyor, her şey kayıtlı ve şeffaf” açıklamasına rağmen, kısa süre sonra ortaya çıkan noter ihtarnamesi, üyelerin resmî yolla belge talep ettiğini ve belgelerin kendilerine verilmediğini ortaya koydu. Noter aracılığıyla gönderilen ihtarnamede, 2022–2025 yıllarına ait gelir-gider tabloları, genel kurul tutanakları, hazirun listeleri ve yönetim kurulu kararlarının yedi gün içinde teslim edilmesi talep ediliyor.
YESO’da Şeffaflık Polemiği: “Belgeler Açık” Deniyor Ama…
YESO Başkanı Necati Erbul, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Kurumda gizli tek bir evrak dahi yoktur. Odamızı şeffaf ve kayıtlı şekilde yönetiyoruz.”
Ancak bu açıklamanın hemen ardından ortaya çıkan noter ihtarnamesi, üyelerin uzun zamandır evrak talep ettiği ve belgelerin henüz teslim edilmediği yönünde güçlü bir iddiayı gündeme taşıdı.
İhtarnamede Talep Edilen Belgeler:
- 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait hesap dökümleri
- Yönetim kurulu kararları
- Genel kurul tutanakları
- Hazirun listeleri
- Denetim raporları
Belgelerin iletilmemesi halinde, konunun CİMER, Ticaret Bakanlığı ve Esnaf Sanatkârlar Birliği üzerinden resmî şikâyet sürecine taşınacağı ifade ediliyor.

Dijital Şeffaflık Vaadi Yerine Getirilmedi mi?
Oda’nın resmî internet sitesi www.yeso.org.tr incelendiğinde, kurum bilgileri yer alsa da:
- gelir-gider tabloları
- hazirun listeleri
- toplantı tutanakları
- yönetim kurulu kararları
gibi belgelerin açık erişimde olmadığı dikkat çekiyor. Üyeler ise bu duruma tepki gösteriyor.
Üyelerden Dikkat Çeken Tepkiler:
“Şeffaflık varsa neden noter kapısına yönlendiriliyoruz?”
“Aidatımızı ödüyoruz, kararların altına imza atan yöneticilerdeniz. Evrak görmek için resmî ihtar çekmek zorunda mı kalacağız?”
“Belgeler ortadaysa, noter ihtarnamesi neden var?”
“Bu Oda bizimse, evrak da bizim. Neden göremiyoruz?”
Üyelerin Cevap Aradığı Sorular:
- Belgeler açıksa neden noter ihtarı zorunlu oldu?
- Gelir-gider tabloları neden internet sitesinde yayımlanmıyor?
- Adaylık dönemindeki şeffaflık vaatleri bugünle örtüşüyor mu?
- Oda içinde gerçek bir denetleme mekanizması var mı?
- Hangi yönetim anlayışı şeffaflığı engelliyor?
Seçim Öncesi Kritik Başlık: Şeffaflık
YESO’da yaşanan bu gelişmeler, yaklaşan genel kurul öncesinde gerilimi tırmandırdı. Uzmanlar ve üyeler, sürecin sadece evrak talebi değil, temsil, denetim ve üyelik hakkı açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor.
👉 Esnaf camiasında yükselen ortak talep:
“Sözde değil, belgede şeffaflık.”
Bir Noter İhtarı, Bir Yönetim Anlayışını mı Değiştirecek?
Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda yaşanan belge krizi, yalnızca iç tartışma olmaktan çıktı ve kurumsal yönetim meselesine dönüştü. İhtarnamenin sonuçları, Yalova’daki esnaf yapılanmasının geleceğini belirleyebilecek kadar önemli görülüyor.











