Balıkesir’in Marmara Adası açıklarında parçalanmış teknesi bulunan ve hayatını kaybettiği belirlenen yat üreticisi Halit Yukay ile ilgili davada yeni gelişmeler yaşandı. Erdek 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, sanıkların tutuklanması yönündeki talep reddedilirken, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için dava ileri bir tarihe ertelendi.
Aile Şikayetini Sürdürdü
Duruşmaya Halit Yukay’ın eşi Rania Stypa Yukay ile babası Muhittin Can Yukay katıldı. Mahkemede tercüman aracılığıyla ifade veren Rania Stypa Yukay, eşinin ölümünün ardından büyük bir travma yaşadığını belirterek sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Baba Muhittin Can Yukay ise olayın sıradan bir deniz kazası olmadığını savunarak, yaşananların bir gemi çarpması sonucu meydana geldiğini ifade etti. Aile, sanıklardan şikayetçi olmaya devam ettiğini mahkeme heyetine bildirdi.
“Çarpışmadan Sonra Yardım Edilmedi” İddiası
Yukay ailesinin avukatı Emine Selma Esen, dosyada yer alan Adli Tıp Kurumu raporuna dikkat çekti. Raporda Halit Yukay’ın ölüm nedeninin, “AREL-7” isimli gemiyle yaşanan çarpışmanın ardından suda boğulma olarak değerlendirildiğini belirten avukat Esen, sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.
Avukat Esen, olay sonrası yetkililere gerekli bildirimin yapılmadığını ve delillerin karartılmış olabileceğini öne sürerek, “Halit Yukay çarpışmanın ardından denizde yardımsız bırakıldı” iddiasında bulundu.
Sanık Cephesinden Çarpışma İtirazı
AREL-7 gemisinin kaptanı olan sanık C.T.’nin avukatı Nuri Koray Kurun ise Adli Tıp raporunun teknik açıdan yetersiz olduğunu savundu.
Kurun, olayda kesin bir çarpışma yaşandığının henüz netleşmediğini belirterek, denizcilik uzmanlarının detaylı inceleme yapması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Halit Yukay’a ait “Graywolf” isimli teknede AIS sistemi bulunmadığını, bu nedenle iki deniz aracının rotalarının teknik olarak tam karşılaştırılamadığını söyledi.
Sanık tarafı ayrıca Graywolf teknesine ait tüm resmi evrakların ve teknik kayıtların dosyaya dahil edilmesini talep etti.
Mahkemeden Yeni Karar
Mahkeme heyeti, mevcut deliller ve taraf beyanları doğrultusunda ara kararını açıkladı. Buna göre:
- Sanık C.T. hakkındaki adli kontrol şartları devam edecek.
- Tutuklama talebi reddedildi.
- Halit Yukay’ın ölüm sebebine ilişkin Adli Tıp Üst Kurulu’ndan yeniden görüş istenecek.
- Graywolf teknesine ait teknik belgeler İstanbul Liman Başkanlığı’ndan talep edilecek.
Eksik evrakların tamamlanması amacıyla dava 10 Temmuz tarihine ertelendi.










